2012. január 4., szerda

Az Isztriai-félsziget gyöngyszemei: Rabac és Labin

Ha horvátországi nyaralásról esik szó, elsőként mindenkinek a dalmát tengerpart jut az eszébe. Ne felejtkezzünk el azonban a Dalmáciától északnyugatabbra húzódó mindig zöld Isztriai-félszigetről sem, amely rengeteg felfedezetlen kincset és varázslatos pillanatot ígér a turisták számára.


A félsziget kapuját, Rijeka (régi nevén Fiume) városát elhagyva, a tengerpart mentén vezet az út a magyarok számára is közkedvelt üdülőváros Rabac felé. Elhagyva Opatiját, a több mint öt kilométer hosszú Ucka alagúton keresztülhajtva utazhatunk az autópályán, mire elérkezünk a Kvarner-öböl apró, de annál mesésebb városkájába.


Rabacot, az egykori halászfalut a XIX. században fedezték fel, miután Richard Francis Burton író könyvében lelkesen írt itteni élményeiről. Ezt követően elkezdték a villák, apartmanok építését és a turisták elözönlötték a kisvárost. Aki Rabacon jár, természetesen nem lepődik meg mindezen: a látvány valóban festői!


A tengerpart kavicsos, a tapasztaltabb turisták fürdőcipővel a lábukon sétálnak bele a kellemes hőmérsékletű (augusztusi), gyönyörűen csillogó, krisztálytiszta vízbe. A rabaci kempinget az olíváról nevezték el, nem véletlenül: itt tényleg csak olívafát lát az ember! A napkeltétől napnyugtáig „zenélő” kabócák hangja kezdetben zavaró, de hamar megszokja az ember.



A part mentén, elhagyva a kemping és a hotelek területét, egy hosszú, bazársorral zsúfolt sétálóút vezet kifelé az öbölből. A nappali járókelők éjszaka nyüzsgő forgataggá alakulnak, köszönhetően az itt található szórakozóhelyeknek, hangulatos éttermeknek. Ha innen visszatekintünk a strandra, gyönyörű látvány tárul a szemünk elé: a zöld dombok körülölelik az öbölt, amelyeknek a tetején megpillanthatjuk a közeli város, Labin magasodó templomtornyát.



A 320 méter magasan fekvő Labin mindössze öt kilométerre található Rabactól. A város latin nevét (Albona) már a harmadik században említették, középkori városközpontja – amely alighanem az Isztriai-félsziget legszebb óvárosa – mind a mai napig fennmaradt. A városkapun belül, hangulatos, szűk sikátorokban bolyongva bukkanunk rá a Szűz Mária születése templomra, homlokzatán gyönyörű rózsaablakkal.



Tovább sétálva találjuk a Szent Jusztin templomot, a barokk Lazzarini palotát (itt található a Városi Múzeum) és nem sokkal később megérkezünk a 35 méter magas XVII. századi velencei stílusú templomtoronyhoz, ahonnan káprázatos panoráma nyílik Rabacra és a környező dombokon elterülő szőlőültetvényekre.



Zöld erdők, középkori városok, kék tenger… Ez mind-mind az Isztriai-félsziget! Legyen szó Labinról, Rovinjról vagy éppen Opatijáról, az idelátogató minden bizonnyal egy varázslatos élménnyel lesz gazdagabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése